Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Pomázi Polgár 2023. februári száma

 

Tesla Titkos laboratóriuma szabadulószoba nyílik szombaton a kastélyban

Nikola Tesla fizikus, feltalá­ló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus, akinek életében 146 szabadalmat je­gyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mérték­egységét.

Testvére házassága révén szoros családi kötelékek fűzték Pomázhoz, a helytörténeti kutatások szerint a 19. szá­zad végén két alkalommal is járt a településen. 1881-1882-ben (25-26 évesen) 20 hónapot töltött az egykori Luppa házban, valamint 1892-ben is tiszteletét tette tehetős pomázi szerb rokonainál. A Luppa Vidor utcában erre emléktábla hívja fel a nyitott szemmel járók figyelmét.

2021-ben Pomáz Önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott Nicola Teslának. A település büszke rá, hogy a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósának pomázi kötődései is vannak. A Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskolában néhány évvel ezelőtt egy Tesla termet is berendeztek. Korabeli Tesla installációval, kis könyvtárral, számítógépes sakkal. Tesla-díjat is alapítottak, amit minden évben az iskola legjobb termé­szettudományos eredményét elért hallgatója kap.

Idén május végén a Teleki-Wattay kastélyban Tesla napokat rendeztek a feltaláló tiszteletére, a kastély parkjában pedig felavatták a szobrát.

Ezen kapcsolódások után nem volt nehéz egy ötlettel előállni. Ha Pomáz, ha Nikola Tesla, ha Teleki-Wattay kastély, akkor legyen egy szabadulószoba. Az ötlet azonnal tettekké vált. Néhány nehézség legyűrése után a gondolatok testet öltöttek.

Megszületett a Teleki-Wattay kastély gyönyörűen felújított pincerészében a Tesla Szabadulószoba. A név kötelez, tehát nem nehéz kitalálni, hogy a szabadulás Nikola Tesla munkássága köré lett felépítve. A többi maradjon titokban!

Ha a titkot le szeretnéd leplezni, gyere, agyalj, gondolkozz, oldd meg, és találd meg az elfeledett találmányok dokumentációit! Mindössze ennyi a részed, a szórakozást pedig mi biztosítjuk.

Részvételedhez mindenképpen előre bejelentkezés szükséges, hogy elkerüljük az esetleges összetorlódásokat, amit itt tehetsz meg:

Elérhetőségek: Márti (játékvezető) Tel.: (20) 311-4436

Szabadulószoba ára: 2 játékos esetén 12 000 Ft

3-4-5 játékos esetén: 15 000 Ft

6-7-8 játékos esetén: 3 500 Ft/fő

Játék időtartama: 1 óra

Játékosok száma: min. 2 – max. 8 fő

Várunk titkos szeretettel

 

Nagy Gyula

ügyvezető igazgató

 

Kelt: 2022. november 10.