Pomázi Polgár 2023. februári száma

Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Szelektív hulladékgyűjtési naptár - 2023. I. negyedév (január-március)

 

Önkormányzat

Üdvözlöm Önt Pomáz Város weboldalán!

 

Leidinger István

Kedves Pomáziak és Városunk iránt Érdeklődők!

Pomáz város polgármestereként üdvözlöm Önöket városunk honlapján. Településünket Budapest közelsége az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé tette a fővárosból kiköltözők számára. Az agglomeráció szerves része lett, lakosságának a száma pedig jelentősen megnőtt. Elhelyezkedése és a fővároshoz való közelsége mellett Pomázt számos más értéke is kedveltté teszi, így természeti értékei, a pilisi hegyek közelsége és gazdag múltjának emlékei.

Pomáz, a „Pilis kapuja”, ahol több jól ismert kirándulóhely és turistaútvonal is megtalálható. Ilyen például a város mellett magasodó Kő-hegy, ahol Petőfi Sándor is megfordult, amiről a róla elnevezett kilátó is tanúskodik. De ugyanígy büszkék vagyunk a hatalmas sziklák között húzódó Holdvilág-árokra.

Városunk nevét egy neves királyi oklevélben, a II. Béla által 1138. szeptember 3-án kiadott dömösi prépostság adománylevelében említették meg először. Ám a vidék múltja ennél sokkal régebbre tekint vissza. Sok évezred óta volt lakott a környék, ahol több nép is nyomot hagyott maga után. Éltek itt kelták, hunok, rómaiak, de már a réz- és bronzkorból is vannak a városunkhoz kötődő régészeti emlékek.

A török hódoltság nagyrészt lakatlanná tette a vidéket. Majd a 17. századtól kezdődően különböző nemzetiségek telepedtek le, leltek itt új otthonra – köztük a szerbek, svábok. A visszatérő magyar népességgel együtt élve, közösséget alkotva, született meg újra Pomáz, népesedett be ismét a település. Ezt jelképezi a város címerében lévő ötágú fa is, az itt élő öt nemzetiséget, amelynek egy törzse van. Közös munkájuk eredményeként, elsősorban szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozva, hamar felvirágoztatták a települést. Így volt lehetséges, hogy pár évszázada Pomáz még jónevű, sikeres boroknak is a hazája volt, az itt termett gyümölcsöt pedig a budai és a bécsi piacokon árusították.

A korábban itt élt pomáziaktól, régi családoktól számtalan emlék maradt ránk, amelyeket méltó formában szeretnénk mi is utódainkra hagyni. Ilyenek például a Teleki–Wattay-kastély, a néprajzi gyűjtemény, a Klissza régészeti emlékei és a római ereklyék.

Magam is régi pomázi családból származom. Édesapám – akit sokan Gyula bácsinak ismertek – II. világháborús pilóta volt, a Szent Tarzíciusz Cserkészcsapat alapítója, aki harminc éven keresztül volt a település tűzoltóparancsnoka. Édesanyám a Pomázi Vöröskereszt titkára, a helyi mozi pénztárosa volt. A fegyelmet és a közösségért való munkálkodás igényét korán megtanultam én is. A Diófa utcában nőttem fel, és itt éltem a családalapításig, abban a házban, amelyben szüleim, nagyszüleim is éltek. Felnőttként átvettem édesapám munkáját, és harminc évig voltam a pomázi tűzoltóság parancsnoka. Emellett pedig számos helyi civil egyesület, szerveződés, kezdeményezés alapítója, tagja, támogatója.

Városunk honlapján szeretnénk hasznos, a mindennapokat és az ügyintézéseket megkönnyítő információkat átadni. Segítséget nyújtani, hogy kihez fordulhatnak ügyes-bajos dolgaik intézéséhez. A friss hírek mellett megtalálhatóak az intézményeink adatai, elérhetőségei is, így az óvodáké, iskoláké, orvosi rendelőké.

Elérhetővé teszünk minden olyan dokumentumot, amely a város gazdálkodásához tartozik, hiszen ígéretünkhöz híven egy átlátható várost kívánunk működtetni. Megtalálhatóak a város életéhez kapcsolódó fontos események, lakossági fórumok időpontjai és helyszínei, ahol véleményüket elmondhatják. Szeretnénk folyamatosan kommunikálni a lakossággal és bevonni a városunk életét érintő döntéshozatalokba.

Köszönöm, hogy meglátogatták Pomáz honlapját, kérem, kísérjék azt figyelemmel!

 

Leidinger István

polgármester