Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Pomázi Polgár 2023. februári száma

 

Önkormányzat

Üdvözlöm Önt Pomáz Város weboldalán!

 

Leidinger István

Kedves Pomáziak és Városunk iránt Érdeklődők!

Pomáz város polgármestereként üdvözlöm Önöket városunk honlapján. Településünket Budapest közelsége az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé tette a fővárosból kiköltözők számára. Az agglomeráció szerves része lett, lakosságának a száma pedig jelentősen megnőtt. Elhelyezkedése és a fővároshoz való közelsége mellett Pomázt számos más értéke is kedveltté teszi, így természeti értékei, a pilisi hegyek közelsége és gazdag múltjának emlékei.

Pomáz, a „Pilis kapuja”, ahol több jól ismert kirándulóhely és turistaútvonal is megtalálható. Ilyen például a város mellett magasodó Kő-hegy, ahol Petőfi Sándor is megfordult, amiről a róla elnevezett kilátó is tanúskodik. De ugyanígy büszkék vagyunk a hatalmas sziklák között húzódó Holdvilág-árokra.

Városunk nevét egy neves királyi oklevélben, a II. Béla által 1138. szeptember 3-án kiadott dömösi prépostság adománylevelében említették meg először. Ám a vidék múltja ennél sokkal régebbre tekint vissza. Sok évezred óta volt lakott a környék, ahol több nép is nyomot hagyott maga után. Éltek itt kelták, hunok, rómaiak, de már a réz- és bronzkorból is vannak a városunkhoz kötődő régészeti emlékek.

A török hódoltság nagyrészt lakatlanná tette a vidéket. Majd a 17. századtól kezdődően különböző nemzetiségek telepedtek le, leltek itt új otthonra – köztük a szerbek, svábok. A visszatérő magyar népességgel együtt élve, közösséget alkotva, született meg újra Pomáz, népesedett be ismét a település. Ezt jelképezi a város címerében lévő ötágú fa is, az itt élő öt nemzetiséget, amelynek egy törzse van. Közös munkájuk eredményeként, elsősorban szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozva, hamar felvirágoztatták a települést. Így volt lehetséges, hogy pár évszázada Pomáz még jónevű, sikeres boroknak is a hazája volt, az itt termett gyümölcsöt pedig a budai és a bécsi piacokon árusították.

A korábban itt élt pomáziaktól, régi családoktól számtalan emlék maradt ránk, amelyeket méltó formában szeretnénk mi is utódainkra hagyni. Ilyenek például a Teleki–Wattay-kastély, a néprajzi gyűjtemény, a Klissza régészeti emlékei és a római ereklyék.

Magam is régi pomázi családból származom. Édesapám – akit sokan Gyula bácsinak ismertek – II. világháborús pilóta volt, a Szent Tarzíciusz Cserkészcsapat alapítója, aki harminc éven keresztül volt a település tűzoltóparancsnoka. Édesanyám a Pomázi Vöröskereszt titkára, a helyi mozi pénztárosa volt. A fegyelmet és a közösségért való munkálkodás igényét korán megtanultam én is. A Diófa utcában nőttem fel, és itt éltem a családalapításig, abban a házban, amelyben szüleim, nagyszüleim is éltek. Felnőttként átvettem édesapám munkáját, és harminc évig voltam a pomázi tűzoltóság parancsnoka. Emellett pedig számos helyi civil egyesület, szerveződés, kezdeményezés alapítója, tagja, támogatója.

Városunk honlapján szeretnénk hasznos, a mindennapokat és az ügyintézéseket megkönnyítő információkat átadni. Segítséget nyújtani, hogy kihez fordulhatnak ügyes-bajos dolgaik intézéséhez. A friss hírek mellett megtalálhatóak az intézményeink adatai, elérhetőségei is, így az óvodáké, iskoláké, orvosi rendelőké.

Elérhetővé teszünk minden olyan dokumentumot, amely a város gazdálkodásához tartozik, hiszen ígéretünkhöz híven egy átlátható várost kívánunk működtetni. Megtalálhatóak a város életéhez kapcsolódó fontos események, lakossági fórumok időpontjai és helyszínei, ahol véleményüket elmondhatják. Szeretnénk folyamatosan kommunikálni a lakossággal és bevonni a városunk életét érintő döntéshozatalokba.

Köszönöm, hogy meglátogatták Pomáz honlapját, kérem, kísérjék azt figyelemmel!

 

Leidinger István

polgármester