Pomázi Polgár 2023. februári száma

Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

 

Környezetvédelem és önellátás?

Megmutatjuk, hogy milyen egyszerű módon tehetünk mi is önmagunkért és a környezetünkért.

 

Készítsük el Pomáz fakataszterét!

Partnereket keresünk Pomáz zöld kincsének felmérésére.

A fával borított területek mikroklímája kiegyensúlyozottabb, elviselhetőbb az ember számára. Különösen fontos ez most, amikor megtapasztaljuk az éghajlatváltozás következményeit.

A felmérés során az utcákban, közterületen lévő fák adatait rögzítjük hely, nagyság, állapot szerint. A fafajta meghatározása telefonos applikáció segítségével történik. A mérések eredményét egy adatlapon rögzítjük, így nyomon követhetjük a fák közterületi egyedszámának változását, megkönnyíthetjük a kivágott fák pótlását, tervezhetővé válik a faültetések lebonyolítása.

Természetkedvelők, szakkörök, iskolai csoportok, civil egyesületek jelentkezését várjuk. Mérjük fel, védjük meg, gyarapítsuk!

 

Együtt a tankertért!

Barkácsoló kedvű, kertészkedést kedvelő érdeklődők jelentkezését várjuk Pomáz iskola kertjének létrehozásához!

Az utóbbi években lépéseket tettünk az iskolások kertészeti oktatása érdekében. Célunk, hogy minden iskolás tantervi keretekbe épített, alapvető – elméleti és gyakorlati – ismereteket szerezzen a kiskerti zöldségtermesztésről. Egyszerű, otthon is alkalmazható vegyszermentes módszerekkel ismerkedhetnek meg a nebulók az alakuló iskola mintakertben. A projekt segítheti a családi zöldségellátást, a fenntarthatóságot, a pályaválasztásukat. Megtanulhatók az önellátás, az egészséges élelmiszer termesztésének alapjai, a mikrokertek készítésén és fenntartásán keresztül. Az elképzeléshez csatlakozó Pomázi Kertbarátok tagjain keresztül megvalósul a generációk közötti tapasztalatok átadása, a kapcsolatépítés. Ezen kívül a kerttervezéstől a betakarításig terjedő folyamatot szakember is irányítja, felügyeli.

Az első lépés a komposztáló, a magas ágyások és mikrokeretek megalkotása, amelyre szeretettel várjuk a jelentkezőket.

Mindkét felhíváshoz Nagy István környezetvédelmi tanácsnoknál lehet jelentkezni, érdeklődni a (20) 498-5672-es telefonszámon, illetve a 6.ker2019@gmail.com e-mail címen.