Pomázi Polgár 2023. februári száma

Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

 

11 éves a György Ádám Kastélyakadémia

György Ádám zongoraművész a 10. jubileumi év után idén is megnyitja zongoraakadémiáját Pomázon, amelyre a világ minden tájáról (Kínából, Indonéziából, Szingapúrból, Franciaországból, Angliából, Németországból és az USA-ból) érkeznek tehetséges zongorista növendékek. Az akadémia a hagyományokhoz híven György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét 2019. július 1-én a Kastély kertjében, majd július 10-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A fiatal tehetségek a világ vezető egyetemeiről érkeznek az immáron hagyományosan megrendezésre kerülő György Ádám Kastélyakadémiára, hogy a magyar művésztől és a budapesti zeneakadémia professzoraitól tanuljanak. A zongoraakadémia rangját jelzi, hogy a New York-i Juilliard School of Music, a Cleveland Institute of Music, a szingapúri Nemzeti Egyetem, és a Nanyang Academy of Fine Arts, a londoni Royal School of Music, valamint a Bécsi Zeneakadémia is küld növendékeket a mesterkurzusra.

2012 óta magyar résztvevői is vannak a Kastélyakadémiának, részvételüket az R&R Software Zrt. és a budapesti CODE Showroom, valamint a BotanicArt (https://www.facebook.com/botanicart.eu/) támogatja.

György Ádám a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megnyitóján robbant be itthon a köztudatba. Chopin etűdjének előadását a helyszínen 60 ezer, míg a képernyők előtt 300 millió néző kísérte figyelemmel. 2003 óta Tokiótól New Yorkig a világon mindenütt Liszt-diplomataként tartják számon virtuóz zongorajátékára és magyar származására való tekintettel.
Ahol megfordul, a koncertek mellett tanít is. A távoli Indonéziában Lisztet játszó tehetségek ihlették a pomázi zongoraakadémia létrejöttét. „A cél az volt, hogy a klasszikus zene bölcsőjében, Európában, és azon belül is szülővárosomban, Pomázon biztosítsunk fejlődési lehetőséget ígéretes fiatal zongoraművészek számára.”

2017. októberében György Ádám ismét teltház előtt játszott a New York-i Carnegie Hall-ban. 2016. március 15-én átvehette az Áder János Köztársasági Elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, a magyar komolyzenei élet figyelemreméltó tehetségeként elért nemzetközi és hazai sikerei, valamint zenei örökségünk népszerűsítését szolgáló művészete elismeréseként. Ádám a Kastélyakadémiára idén az ázsiai turnéját követően érkezik haza.

György Ádám Kastélyakadémia, 2019. július 1. – július 11. Teleki-Wattay kastély (2013 Pomáz, Templom tér 3.)

Koncertek: 
György Ádám zongoraestje – 2019. július 1. hétfő 19.00: Teleki-Wattay kastély
Zárókoncert – 2019. július 10. szerda 19.00: Teleki-Wattay kastély
Jegyek: anna@adamgyorgy.com, +36 30/625-94-00 vagy korlátozott számban a helyszínen kaphatók. Jegyár: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft


További információk György Ádámról: www.adamgyorgy.comYoutube, Facebook