Péntekenként nem lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Pomázi Polgár 2023. februári száma

 

Pomáz, Rákóczi Ferenc és Mátyás király utca csapadékvíz elvezetése

Sajtóközlemény

 

Pomáz, Rákóczi Ferenc és Mátyás király utca csapadékvíz elvezetése

Pomáz Város Önkormányzat újabb támogatást nyert csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztéséhez, melynek köszönhetően a Rákóczi Ferenc és a Mátyás utcában újulnak meg az út mentén futó elvezető árok egyes elemei.

Pomáz Város csapadékvíz elvezető rendszere csak részben megoldott. A statisztikai adatok alapján a városnak közel 80 km hosszú csapadékvíz elvezető csatornára lenne szükséges, ennek mintegy 34%-al rendelkezik. A meglévő csapadékvíz elvezetők jelentős része is felújításra szorul. A fejlesztéssel érintett településrészen a Rákóczi Ferenc és a Mátyás király utcában jelenleg részlegesen kiépített. A Rákóczi Ferenc utca lejtése nagy, így a csapadék esetén az esővíz nagy sebességgel ömlik le, hordalékot sodorva magával. Ezen utcában az utca bal oldali részén nyílt burkolt árok, illetve fedett árkok találhatóak, amelyek méretezése nem megfelelő, így nagyobb esőzés esetén nem tudja a lezúduló csapadékvizet elvezetni. Az utca bal oldalán a burkolatlan nyílt árkok feltöltődtek, így nem alkalmasak a csapadékvíz elvezetésére. A Mátyás király utcában, jelenleg egyoldali fedett árkos elvezető rendszer található, amely az ellenirányú lejtésviszonyok, és a méretezése miatt nem tudja nagyobb esőzések esetén a csapadékvizet elvezetni, így az utcában kiöntések tapasztalhatóak esőzések esetén. Az elmúlt10 évben jelentős és ismétlődő káresemények következtek be, amely révén mind önkormányzati, mind pedig magánvagyon károsodott.

A projektünk célja, hogy a Pomáz Rákóczi Ferenc és Mátyás király utcában a lehulló csapadékvíz biztonságosan, károkozás mentesen elvezetésre kerüljön, a csapadékvíz által okozott kártételek megszűnjenek. További cél a vizek helyben tartásának elősegítése.

A projekt cél elérését szolgáló kivitelezési munkák az eredményes közbeszerzési eljárást követően 2018.09.21-én megkötött vállalkozási szerződés alapján a VIANOVA 87 Közmű és Útépítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság kivitelezésében 2018.10.25-2019.04.15. között valósulnak meg. 

A projekt eredményeként a terület mentesül a csapadékvíz által okozott károktól, továbbá védetté válik az itt található önkormányzati és magánvagyon.

A projekt összesen 150.000.000 Ft-ra tervezett költségéhez a Pénzügyminisztérium 95%-os intenzitás mellett 142.500.000 Ft támogatást nyújt Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás keretében.

Köszönjük a projekt megvalósításához kapott vissza nem térítendő támogatást!


Kedvezményezett neve: Pomáz Város ÖnkormányzataTámogató neve: Pénzügyminisztérium

Támogatás összege: 142 500 000 HUF

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.31.

Támogatási szerződés száma: PM_CSAPVIZGAZD_2017/31


2018.október 24.

Pomáz Város Önkormányzata